Den Store Guide Til Serum
Serummer er en af de dyreste typer skønhedsprodukter på markedet, og det er der en god grund til; de er nemlig smækfyldt med aktive ingredienser, som gør en masse godt for din hud.
Hvis du ikke troede, at serum er en nødvendighed i en effektiv hudplejerutine, så har du endnu til gode at se, hvad det rigtige serum kan gøre for dig. I modsætning til hvad mange tror, er serum nemlig et essentielt trin i din hudpleje – især hvis du har specifikke hududfordringer du gerne vil arbejde på.
Hvad er et serum?
Et serum er en koncentreret form for pleje, som ofte har en tyndtflydende konsistens og som trænger hurtigt ind i huden. Serum er beregnet til brug under din federe fugtpleje, såsom cremer og olier. Et serums opgave er at gå ind og arbejde på et eller flere specifikke hudproblemer, fordi det trænger længere ned i huden end en ansigtscreme eksempelvis gør.
Hvornår bruges et serum?
Serum skal bruges som sidste trin inden din regulære fugtpleje (creme, ansigtsolie eller solfaktor), hvor det har de optimale betingelser for trænge ordentligt ind og udføre sin opgave. Serummer kan bruges både morgen og aften, men det er ikke alle som er lige velegnede til dagsbrug – eksempelvis er serummer med højt indhold af A-vitamin bedst at bruge om aftenen, men mange serummer kan fint bruges to gange dagligt. Et serum skal altid følges op af en creme, da de som regel ikke er nok i sig selv til at opfylde hudens behov for fugt og næring på grund af deres tynde konsistens.
Hvem kan bruge et serum?
Langt de fleste kan have glæde af et serum; vi anbefaler, at man begynder at tilføje dem til sin hudplejerutine omkring 25-års alderen, men der er ingen skade i at starte før. Der findes nemlig serummer til alle aldre og hudtyper; du kan både få nogle super fugtgivende varianter, som vedligeholder en sund fugtbalance i den unge hud samt serummer, der virkelig opstrammer og udglatter huden, hvis man har rynker og fine linjer man ønsker at minimere.
Hvordan virker et serum?
Som nævnt, er et serum en koncentreret form for pleje, hvilket betyder, at du finder et højere indhold af ”aktive” ingredienser heri. De ”aktive” ingredienser er dem, som leverer den virkning serummet reklamerer med og den høje koncentration sikrer, at du kan se resultater i huden ret hurtigt. Dertil kommer, at den lette og tyndtflydende konsistens et serum også har, hjælper de aktive stoffer med at trænge dybere ned i huden end de ville gøre i eksempelvis en ansigtscreme. Dermed har et serum de bedste betingelser for at afhjælpe din huds udfordringer – ofte ganske dramatisk.
Hvilket serum skal du vælge?
Der er mange, mange serummer på markedet og det kan være svært at navigere i, præcis hvilket man skal vælge. Den gode nyhed er, at der til gengæld findes noget til ethvert behov, hvilket helt klart gør det nemmere for os forbrugere; vi skal bare beslutte, hvilken hududfordring vi helst vil arbejde på og vælge serum derefter.
Vi har lavet en hel guide til serum og boostere der dækker ethvert tænkeligt behov, som du kan læse her:
Ellers kommer et par anbefalinger af nogle af vores mest populære serummer til de mest almindelige hududfordringer her:
Anti-age
Hvis der er noget man forbinder serummer med, er det anti-age pleje. I denne kategori skorter det heller ikke med fantastiske bud på hudforyngende produkter. Vi har samlet 5 af dem til dig her, og der er noget i enhver prisklasse.
Uren hud og tilstopninger
Serum kan også gøre underværker for en uren eller tilstoppet hud, og her kan du gå flere veje; du kan få serummer, som minimerer olieproduktionen og forebygger tilstopninger, serummer der bekæmper aktive urenheder eller eksfolierende serummer som ofte både behandler og forebygger nye udbrud.
Sådan får du mest muligt ud af dit serum
Serummer er som regel lidt dyrere produkter, og derfor giver det god mening, at vi forsøger at få så meget ud af dem som muligt. Her er et par tips til at sikre, at dit serum virker optimalt.
Rens huden grundigt
Vi ved godt, at dette tip måske lidt giver sig selv, men du ville blive overrasket over, hvor mange mennesker der skipper en ordentlig ansigtsrens og i stedet bare tørrer lidt makeup af med en renseserviet Udover at den metode ikke renser huden tilstrækkeligt, forhindrer den også din øvrige hudpleje – og især dit serum – i at trænge ordentligt ind og virke, fordi der stadig sidder masser af makeup og snavs tilbage på huden hvis du kun bruger en renseserviet.
Sørg for at rense huden med en regulær ansigtsrens – gerne efter du har fjeret din makeup med en dedikeret makeupfjerner eller renseserviet. Ved at rense huden over 2 gange (det man kalder ”double cleanse”), sørger du for, at både makeup og snavs er af huden, samt efterlader den i balance – og dét er noget, som et serum kan arbejde optimalt med.
Brug det på det rigtige tidspunkt i din hudplejerutine
Med trin som rens, toner, serum, creme og øjencreme i en hudplejerutine er der ikke noget at sige til, at det kan være lidt forvirrende at afgøre i hvilken rækkefølge man skal bruge de forskellige produkter. Dit serum skal bruges som trinnet før din ansigtscreme eller olie, uanset om det er morgen eller aften. Den tynde konsistens gør, at det ikke kan trænge ordentligt igennem hvis du kommer creme på først, og en god tommelfingerregel er, at de tyndeste konsistenser skal på først. Brug det derfor efter rens og toner men før creme for de bedste resultater.
Brug nok
Solcreme er ikke det eneste produkt vi har tendens til ikke at bruge nok af; det gælder også serum. Om det er fordi vi sparer på de dyre dråber eller måske bare ikke helt tænker over det, er det vigtigt, at komme nok produkt på huden for at det virker. Vi skal jo gerne dække huden med et jævnt lag så alle afkroge af ansigtet og hals får kærlighed.
Den præcise mængde du skal bruge varierer selvfølgelig fra produkt til produkt, men en mængde der svarer til to ærter passer meget godt som udgangspunkt.
Opbevar det rigtigt
Serum indeholder ofte mere avancerede ingredienser såsom A- og C-vitamin. Selvom denne type ingredienser er helt vildt effektive, er de desværre også ofte ret ustabile. Det betyder, at de skal forstyrres så lidt som muligt af lys, luft og fugt. Tænk derfor over, hvor du opbevarer dit serum; det værste du kan gøre, er at have det stående åbent på et oplyst badeværelse. Har du en skuffe et mere køligt sted, kan du med fordel opbevare dit serum (og resten af din hudpleje) der. Husk at skrue låg godt på efter brug; så holder produktet sig friskt og aktivt så længe som muligt!
Hvad er forskellen på serum og creme?
Der er stor forskel på serum og creme; en creme er det sidste lag du kommer på i din hudplejerutine og har som regel en væsentligt tykkere konsistens end et serum. Selvom cremer også tit indeholder en masse gode, aktive ingredienser som effektivt plejer huden og afhjælper problemer, lægger de sig i de ydre hudlag og sørger for, at holde huden smidig og velfugtet. Cremer er så at sige produktet der sørger for, at din huds barrierefunktion fungerer i løbet af dagen.
Serummer derimod, er rigtig gode til at tiltrække fugt og problemløse ganske målrettet i huden. Ofte har de også en højere koncentration af ”aktive” ingredienser end cremer, men det varierer meget fra mærke til mærke. Desuden er de i stand til at trænge længere ned i huden end cremer, og er derfor ikke ligeså gode til at beskytte hudens overflade som cremer er.
Hvad er forskellen på essens og serum?
Essens og serum er ligeledes to helt forskellige produkter. De sidste par år har essenser vundet frem herhjemme. En essens er en produkttype der stammer fra Asien, hvor de har en lang tradition for at arbejde i en masse lag når det kommer til hudpleje. En essens er grundlæggende en skintonic; et tyndtflydende, vandigt produkt som forbereder huden på yderligere pleje samtidig med, at det balancerer huden og tilfører fugt. Det er rigtig effektivt at bruge inden serum, fordi du på den måde bygger fugten og næringen og i lag, og dermed imødekommer alle din huds behov, men det kan ikke erstatte et serum, da koncentrationen af de aktive ingredienser som regel er meget lavere i en essens.